Previous Next

Jan Drummen, bestuurslid Valkenburgse Wielerclub en hoofd begeleiding wielrenners Parkhotel Valkenburg

Altijd een andere route mogelijk

Al zo’n drie jaar begeleiden we groepen wielrenners vanuit Parkhotel Valkenburg. Het hotel biedt deze service aan en schakelt ons in op verzoek. Niet alleen voor groepen, maar ook doen we regelmatig één-op-één begeleiding. We fietsen door de gehele Euregio: Zuid-Limburg, de Duitse Eiffel, de Belgische Voerstreek en Ardennen. Een voorbeeld: de route naar de Eiffel waar we ook op ons gemak kunnen lunchen in een leuke gelegenheid om daarna weer terug te fietsen. Een route van zo’n 80 kilometer. We kijken verder dan de oh zo welbekende routes. Liever zelfs. Renners die bijvoorbeeld trainen voor de Amstel Goldrace kennen inmiddels elke meter ervan en hebben het er eigenlijk wel mee gehad; ze hebben het al zó vaak gefietst. Dus pakken we een andere route.

 

Met volle gas

Voordat we op pad gaan, maken we een inschatting van de groep door hen in te delen naar niveau in groep A, B, of C. Dat doen we via de weg van de ‘natuurlijke selectie’: we laten hen hiervoor bijvoorbeeld de Sibbergrubbe op fietsen, gelegen naast Parkhotel Valkenburg.  Dan wijst het zich vanzelf uit: bovengekomen weten de wielrenners zelf wel in welke groep ze behoren. Vervolgens bespreken we de route. Afhankelijk van de wensen kunnen we het parcours aanleveren op papier of via GPS. Beide is mogelijk. Is de route die we aanvankelijk in gedachte hadden niet de juiste? Dan bedenken we ter plekke een andere route. Deze regio biedt zóveel mogelijkheden, voor zowel beginnende als de geoefende en zelfs de prestatiegerichte renners.  Zijn er bijvoorbeeld onderweg toch nog te grote verschillen binnen de groep, dan overleggen we even over de rest van het parcours en passen de route aan. In zo’n geval kunnen we stoppen om even te zitten met een kop koffie en een stuk vlaai. Of we fietsen wat eerder terug naar Valkenburg om in het hotel gezellig samen te lunchen. Daarna ga ik nog eens op pad met de meer geoefende wielrenners van de groep. Met volle gas pakken we dan nog een kortere, aangepaste route met een paar pittige beklimmingen. Zo is er voor ieder wat wils.

 

Kansen grijpen

Naast de begeleiding vanuit de Valkenburgse Wielerclub, fiets ik ook samen met Esther Crombag. Samen fietsen we met een tandem. Geweldig! Zij werd met elf jaar blind, van de ene op de andere dag. In plaats van achter de geraniums te gaan zitten, grijpt ze haar kansen in het leven. Zij is een inspiratiebron voor anderen. Ook voor mensen zonder beperkingen. Zij geeft regelmatig lezingen over doorzettingsvermogen, (blind) vertrouwen in eigen kunnen en een positieve levenshouding.”

 

Jan Drummen

Valkenburg, februari 2015