Previous Next

Mark Voermans, enthousiaste wielrenner

Op pad met Steven Rooks

Voor Mark Voermans ging er een geheel nieuwe wereld open, nadat hij na jaren te spinnen op de sportschool, een renfiets aanschafte. Al snel werden de eerste mijlpalen gezet met Alpes d’HuZes en de Amstel Goldrace. “Dan wordt het zaak serieus te gaan trainen. Eerst met een clinic in Almere. Maar ja, daar is alles zo plat als een pannenkoek. Bergop, dáár kun je jezelf testen. Onder leiding van Steven Rooks maakte ik voor het eerst kennis met het Limburgse Heuvelland. Samen met je wielermaten de Keutenberg of het Eyserbosweg beklimmen; je aan elkaar optrekken, elkaar uitdagen en jezelf testen. Maar ook bij de talloze andere beklimmingen moet je blijven presteren, zoals bij de Bemelerberg, de Geulhemmerberg, de Gulpenerberg, de Loorberg. Inmiddels ben ik een fervent klimmer. Vaak blijft het na zo’n beklimming nog wel een tijdje vals plat. Uiteindelijk boven gekomen, is het dan pas tijd om op adem te komen en te genieten van het uitzicht. Ieder seizoen opnieuw een nieuw beeld; het verveelt nooit.”

 

Professionele kennis en ervaring

Bij voorkeur arriveert Mark Voermans een dag van te voren in Parkhotel Valkenburg. “Het hotel ligt zo’n 300 meter buiten het centrum; weg van alle drukte. Er is ruime parkeergelegenheid en je kunt je fiets op je gemak in- en uitladen. In dit hotel voel je je als fietser direct meer dan welkom. Hier begrijpen ze wat een fietser nodig heeft. Niet zo verwonderlijk. De eigenaar is zelf een fervent fietser en sponsort met zijn hotel het Parkhotel Valkenburg Continental Team waar Steven Rooks technisch adviseur is. Het hotel beschikt hierdoor over professionele kennis en ervaring. En dat merk je goed. Er is onder meer een professionele afspuitplek voor de fiets, wasservice voor fietskleding en een beveiligde wielerstalling.”

 

Een icoon

In het Limburgse Heuvelland is er voor ieder wat wils; om te wielrennen op de weg, maar ook is de omgeving geschikt voor ATB-tochten waarmee menig wielrenner zijn conditie op peil houdt in het winterseizoen. Parkhotel Valkenburg werkt samen met de Valkenburgse Wielerclub (VWC) waarvan de renners, op aanvraag, routes kunnen uitzetten en zorgen voor begeleiding. Ook zijn er uitgebreide GPS-kaarten beschikbaar. “Als ik dan de volgende dag na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt uitgerust vertrek, kan ik kiezen uit diverse routes. Leuk aan de clinics van Steven Rooks vind ik de anekdotes uit de jaren tachtig en negentig. Uiteindelijk is hij na Joop Zoetemelk de beste wielrenner van Nederland. Een icoon waarvan je ontzettend veel kunt leren. Ook Steven Rooks kent het Limburgse Heuvelland op zijn duimpje. Hij heeft altijd wel een tip voor een alternatief weggetje en een uitdagende beklimming. Elke keer weer een verrassing. Ook geeft hij onder het fietsen tips en tricks, bijvoorbeeld wanneer je rechtop moet zitten of hoe je het stuur bij een bocht het beste vasthoudt. Daarnaast fietsen er tijdens de clinics regelmatig jonge wielrenners mee uit het Parkhotel Valkenburg Continental Team waarmee je dan samen de beklimmingen aangaat. Ook zij vertellen over hun wielerervaringen en over hoe het nu toegaat in zo’n professioneel peloton.”  

 

Zakelijke arrangementen

Teruggekomen in Parkhotel Valkenburg is natuurlijk eerst de fiets aan de beurt. “Met de professionele wielerfaciliteiten kun je ook na een ‘blubber-rondje’ je fiets toch weer goed schoonkrijgen en zit je niet met je vieze sportkleren op je kamer opgescheept. In de wellness met binnenzwembad, bubbelbad, sauna, Turks stoombad en fitness kom je vervolgens tot rust. Ook is er op aanvraag een massage mogelijk.” Ook zakelijk heeft Mark Voermans als CBDO van het ICT-bedrijf Ireckon! al diverse keren voordeel gehaald met de wielerclinics van Parkhotel Valkenburg. Het hotel biedt namelijk diverse zakelijke arrangementen met moderne vergaderaccommodaties tot maximaal 150 personen. Van moderne ruimtes, zoals Skybox en Panaroma, met veel licht, volledige privacy en een prachtig uitzicht. De Rosalia en Cuypers, ruimtes met een meer klassieke en intieme sfeer. Tot natuurlijk Villa Valkenburg voor volledige privacy. Na werktijd kunnen gasten dan ontspannen met een wielerclinic onder leiding van Steven Rooks. Uiteraard zorgt het hotel dat de verschillende programmaonderdelen naadloos op elkaar aansluiten. “Samen fietsen vanuit een gemeenschappelijke passie versterkt de relatie. Daarna praten we gezellig bij in het restaurant waar het eten meer dan voortreffelijk is.”

 

Ander vertier

Het Zuid-Limburgse Heuvelland heeft eveneens genoeg te bieden voor wie niet direct aan fietsen denkt. “Sinds 2011 ben ik zo’n tien keer in Parkhotel Valkenburg geweest. Regelmatig ook als gezin. Mijn vrouw en kinderen zijn zeker geen wielerliefhebbers; zij zoeken ander vertier. En dat is er volop. Onlangs hebben we de grotten bezocht. Dat tref je nergens anders in Nederland. Ze verheugen zich al op de Kerstmarkt in de Valkenburgse grotten. Of de lift naar de Emmatoren...dat geeft hen echt het gevoel van buitenland. Het zijn slechts twee voorbeelden. Er is zóveel te doen. Ook wat betreft de Bourgondische levensstijl is het Zuid-Limburgse Heuvelland echt een streek apart in Nederland. Voor mij, als enthousiaste fietser, blijft Valkenburg en omgeving met een verblijf in Parkhotel Valkenburg gewoon elke keer opnieuw een droom.”

 

Mark Voermans

Valkenburg, september 2014