Previous Next

Steven Rooks, voormalig professioneel wielrenner

“Laat je zakelijke relaties zich voelen als een prof”

Steven RooksNatuurlijk behandelen we de deelnemers dan graag als een prof. Soms zelfs met een materiaalwagen, inclusief bidons, voedingssupplementen en materiaal. Is er een lekke band? Plaatsen we er gewoon een nieuw wiel in. Die hoeven we dus niet eerst te plakken. Wel zo makkelijk. Afhankelijk van hoeveel mensen er meedoen en de verschillende niveaus, bepalen we het aantal begeleiders. Af en toe, vragen we ook die jonge professionele wielrenners mee van het Parkhotel Valkenburg Continental Team. Enthousiastelingen. Die vinden het erg leuk om te vertellen hoe het nu zo toe gaat in een professioneel team. In zo’n groep van zakelijke relaties fietsen vaak verschillende niveaus: sommigen doen weinig aan sport, sommigen sporten wel, maar geen wielrennen en er kunnen ook goede wielrenners bij zijn. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Vooraf wil ik wel een inschatting kunnen maken. Ook belangrijk vind ik dat de deelnemers een redelijke basisconditie hebben.

 

Groepsgebeuren

Uiteindelijk gaat het om het groepsgebeuren. Bijvoorbeeld bij een ploegentijdsrit: kleinere ploegen van zo’n vier à vijf personen die aan de finish van een vast parcours moeten aankomen. Hoe doen ze dat? Wie gaat de leiding nemen? Wat wordt de volgorde van de andere ploegleden? Een interessante reflectie. Wellicht wel van wat er dagelijks op de werkvloer gebeurt. Overigens, die dynamiek in zo’n groep biedt altijd waardevolle informatie over hoe mensen in een groep functioneren. Hoe sociaal is iemand ingesteld: wacht hij op anderen, helpt hij de ander bergop vooruit, steekt hij de helpende hand toe bij pech... Of wil iemand echt altijd de eerste zijn en fietst hij stug door. Ik hecht aan dat groepsgebeuren. Dat is mijn ding. Daarom fiets ik altijd vooruit om zo’n haantje-de-voorste weer terug te halen bij de groep.

 

Warm welkom

Teruggekomen in Parkhotel Valkenburg is het tijd om te ontspannen. In dit hotel voelen wielrenners zich meer dan thuis. Alsof het hun eigen huiskamer is; een warme gelegenheid. Lekker in de sauna met Turks stoombad en het binnenzwembad. Daarna zitten we dan als afsluiting nog even bij elkaar, met een broodje. Op deze manier duren de zakelijke events meestal zo’n 24 uur. Met één overnachting dus: de gasten komen de dag ervoor aan rond 16.00 uur tot dezelfde tijd de volgende dag. Zo is iedereen weer voor het avondeten thuis.”

 

Steven Rooks

Valkenburg, december 2014

 

 

Steven Rooks had een succesvolle wielercarrière: in 1983 brak hij in één klap door met het overwinnen van de belangrijke klassieker Luik-Bastenaken-Luik. In 1988 behaalde hij zijn grootste toursuccessen. Hij werd tweede en won de etappe naar L'Alpe d'Huez, het bergklassement en het combinatieklassement. Later dat jaar werd hij bekroond met de titel Sportman van het jaar.